Az ember test és lélek egysége, bővebben kifejtve szellem, psziché és test.

A szellem a gondolkodás területe, sajátos emberi képesség, a civilizált ember sajátja. A gondolkodás által tudunk uralkodni a többi állatfajon, mivel képességeink ezen a téren felülmúlják a többi egyed és faj képességeit. A civilizált ember hajlamos visszaélni ezzel a képességével és uralkodni a természet felett, nem véve tudomást arról, hogy ő maga is a természet része és mindenféle erőszakos tett ezen a téren a saját farkába harapó kígyóhoz hasonlóan visszahat saját magára is. A természet dolgait nem lehet felfogni tisztán a szellem erőforrásaira hagyatkozva, a megértést, mint képességet mindenek fölé emelve. A túl hangos egóval rendelkező ember elfeledkezik erről és ennek következtében nem csak hogy nem tiszteli, de a kapcsolatot is szép lassan elveszíti a természettel és annak törvényeivel, belső harmóniájával és sajátos rendjével. Nem olvas már a jelzéseiből.

Az állatok – és közülük is a lovak – megtanítanak minket a másik két energia központunk, az érzelmek és a zsigeri megérzések kiegyenlítettebb használatára. “Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”, írja Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegben. Lovak közelében tapasztaljuk, hogy a szív és az énközpont megnyitása nélkül képtelenek vagyunk hatékonyan kommunikálni ezekkel az élőlényekkel, hiszen ők ezekből a – nem szavak formájában közvetített – jelzéseinkből olvasnak. Sokszor arra is rávilágítanak, amikor nincsen koherencia a különböző energia központokból érkező üzeneteinkben, vagyis mást kommunikálunk például a testbeszéddel, mint ami a valódi érzelmi állapotunk.

Egyik kedvenc gyakorlatom a láthatatlan kötőfék, ami abból áll, hogy megtanítani a lovat arra, hogy önszántából kövessen minket mindenféle fizikai kényszerítő eszköz (pálca, ostor, vezetőszár) használata nélkül. Nagyon összetett a feladat és sok gyakorlást igényel. A gyakorlat sikere abban áll, hogy összhangba tudjuk-e hozni a vágyainkat (motivációt), az akaratunkat (szándékot) és a testbeszédünket. A gyakorlat azért érdekes, mert ha a lóval ez sikerül megvalósítanod, akkor a saját életedben is rendet tudsz tenni.