„Amit szívedbe rejtesz,
szemednek tárd ki azt;
amit szemeddel sejtesz,
szíveddel várd ki azt.” — József Attila

Az egészséges lovak keresik a közelséget az emberekkel, ezzel megnyitva a klienst a közelség elfogadására, a szeretet és a kapcsolódás iránti vágyakozásra ebben a biztonságos térben. Ez az érzelmi biztonság és bizalom új idegpályákat, érzéseket és testemlékeket indít el, hogy biztonságos módon tudjunk kapcsolódni egymáshoz.

A ló érzelmi intelligenciát, empatikus készségeket fejleszt. Megtanít bízni a környezetünkben, embertásainkban. Azonnali reakciókat kapunk tőle, szembesít az igazsággal (pl. zaklatott lelkiállapot). Napjainkban nincs fontosabb annál, mint az érzelmi intelligenciánk fejlesztése. Nagyon érdekes tapasztalni azt, amikor a ló rámutat arra, hogy az érzelmi biztonság mennyire minden élőlénynek létszükséglete. Ehhez elég egyedül hagynom a lovat egy olyan klienssel, aki – valamilyen múltbeli trauma vagy sérülés következtében – érzelmileg lezár. A ló egy ilyen környezetben ideges, nyugtalan lesz. Elég, ha visszatérek ebbe a térbe, és az eddig mozdulatlan ló megindul felém. Az érzelmi intelligenciánk szerencsés esetben gyermekkorban alakul ki és indul fejlődésnek, amikor a szülők még védett környezetet biztosítanak nekünk. Sajnos manapság a gyakori válások és az ezek következtében létrejövő csonka családok nem segítik a gyermekek érzelmi fejlődését.

Felnőttként meg kell tanulnunk az érzelmi biztonságot magunk is megtalálni, ez feltétele annak, hogy például egy párkapcsolatban önálló, megbízható felnőttként tudjunk viselkedni. Érzelmi biztonság nélkül mi is félősek leszünk, akárcsak a lovak, a félelem motivált ember pedig könnyen mások prédájává válik. Más emberek kezdik irányítani az életünket.

A lovak sokféle praktikát, gyakorlati tanácsot tudnak nekünk az érzelmi fejlődéshez adni. Senki ne gondolja, hogy emberi kapcsolataink ápolása és fenntartása, a bizalom kiépítése, sebezhetőségünk felvállalása nélkül nyugodt és kiegyensúlyozott emberek lehetünk. A lovak fejlett szociális érzékkel és készségekkel rendelkeznek, ez is a túlélési ösztöneik része. Gyere el és tapasztald meg te is, tanulj a lovaktól érzelmi intelligenciát! Tapasztald meg a foglalkozások során azt az energia áramlást, amit egy elfogadó és ítéletmentes térben egy másik élőlényhez való érzelmi kapcsolódás eredményez!