Sokféle oka van, hogy a lovakat választjuk az önismereti foglalkozásokra. Ezek közül említenék néhányat. A ló észrevesz és felszínre hoz bennünk levő rejtett dolgokat, tulajdonságokat, viselkedés mintákat, amikről esetleg nem is tudunk. Ráérez az aktuális érzelmi állapotunkra, hogy „miben vagyunk”, és ezt magatartásával hűen tükrözi. A foglalkozások során én olvasok a ló viselkedéséből és visszajelzést adok neked erről. Nagyon érdekes felismerések születnek ebből. Fogod érzékelni azt is, hogy a ló segít kimozdítani az egod körüli ördögi körből, ezzel csökkenti a stresszt. Felelősségtudatot ébreszt a társaink és a többi élőlény iránt. Csökkenti a szorongást, ami a saját magunkkal való folyamatos foglalatoskodásból és aggódásból ered. Segít megtalálni a helyünket egy nagyobb egységben, térben. Ezáltal önbizalmat fejleszt.

Az egészséges lovak keresik a közelséget az emberekkel, ezzel megnyitva a klienst a közelség elfogadására, a szeretet és a kapcsolódás iránti vágyakozásra ebben a biztonságos térben. Ez az érzelmi biztonság és bizalom új idegpályákat, érzéseket és testemlékeket indít el, hogy biztonságos módon tudjunk kapcsolódni egymáshoz.

A nyugodt vérmérsékletű – jól tartott – és egészséges lovak olyan érzelmi és érzékszervi környezetet biztosítanak a kliensek számára, amely elősegíti a megnyugvást, belső egyensúly megtalálását és a bizalom kialakulását. A lovak olyan ítélkezésmentes, elfogadó környezetet adnak nekünk, amire más emberek, még a képzett lovasok is ritkán képesek.

A ló továbbá érzelmi intelligenciát, empatikus készségeket is fejleszt. Megtanít bízni a környezetünkben, embertásainkban. Azonnali reakciókat kapunk tőle, szembesít az igazsággal (pl. zaklatott lelkiállapot). Lovasként határozottságra nevel, mert minden határozatlan mozdulatunk és kérésünk a ló számára potenciális veszélyt jelent.

Félelmek és szorongás leküzdése, energia takarékosság, relaxáció, belső béke és nyugalom megtalálása, megőrzése. Érzelmileg megterhelő időszakok (konfliktusok, gyász, szakítás stb.) lezárása. Energiák mobilizálása az újra kezdéshez.

Hogyan váljunk mi is gondoskodóvá (jó anya, szülő, családtag, férj, feleség)?